Ga direct naar inhoud

Insight dialogue

6 juli 2023

We worden met veel geconfronteerd: politieke verdeeldheid, groeiende sociale en economische ongelijkheid, natuurrampen & oorlogen. Hierover wordt veel gepraat; echter vaak vanuit gewoonte en meestal zonder mindfulness. Insight Dialogue is ontwikkeld om te oefenen gesprekken te voeren met behulp van mindfulness. Het is een formele boeddhistische beoefening van meditatie, terwijl we spreken en luisteren.

6 juli was ik aanwezig bij een verdiepingsdag over insight dialogue bij het Radboudumc Centrum voor Mindfulness. Bart van Melik, opgeleid door onder anderen Joseph Goldstein en Gregory Kramer, ging de groep mindfultrainers in het mediteren in interactie. 

Door een interpersoonlijke manier van mediteren, kom je van mens tot mens tot verdere bevrijding en een dieper inzicht. Het dagelijks leven staat bol van interpersoonlijke contacten. Wij ervaren veel plezier, maar ook veel stress in de contacten met andere mensen. Als je rust en concentratie opbouwt in individuele meditatie, gaan die vaak verloren op het moment dat we in contact treden met anderen. Voor Gregory Kramer - de ontwikkelaar van Insight Dialogue - is dit aanleiding geweest een methode te ontwikkelen waarbij mindfulness/opmerkzaamheid toegepast wordt in dialoog met anderen.

De methode van Insight Dialogue wordt ondersteund door zes richtlijnen of instructies: Pauzeren, Ontspannen, Openen, Vertrouw het opkomen van verschijnselen, Aandachtig Luisteren en De Waarheid Spreken (Pause, Relax, Open, Trust Emergence, Listen Deeply, Speak the truth). Deze instructies geven handvatten voor de wijze van mediteren en contempleren. Ze zijn geen doel, maar een middel om je opmerkzaamheid te versterken waardoor je leert gewaar te zijn van wat zich in je afspeelt terwijl je met iemand spreekt. Hierdoor ontstaat ruimte en inzicht.

Het was een leerzame en betekenisvolle dag. Goed om weer te oefenen met de zes richtlijnen. Voor mijn trainerschap, mijn werk als communicatieadviseur en in gesprekken met mijn dierbaren en anderen.