Dit jaar herdenkt Nederland dat het 70 jaar geleden is dat Japan capituleerde in Zuidoost-Azië. Met de capitulatie op 15 augustus 1945 kwam er een einde aan de oorlog in Zuidoost-Azie en tegelijkertijd een daadwerkelijk einde aan Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden.
Op 15 augustus herdenkt Nederland alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië. In Den Haag wordt ook dit jaar weer de nationale herdenking gehouden.
Om de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst op 15 augustus meer tot leven te brengen binnen de Indische gemeenschap en daarbuiten, is het idee ontstaan om de herdenking een eigen identiteit te geven. Dit in de vorm van een herkenbaar symbool dat mensen graag dragen op de herdenking, net zoals dat nu gebeurt met de herdenking op 4 mei (de fakkel). Men voelt zich dan meer verbonden met de boodschap, met elkaar en met het Indisch erfgoed. Er is gekozen voor de Melati, de Indische Jasmijn. De Melati is als reverpin te bestellen bij het Indisch Herinneringscentrum.
Om meer aandacht te krijgen voor de herdenking is een aantal maanden geleden de digitale campagne #ikherdenk gestart. Op YouTube zijn korte statements opgenomen van onbekende en bekende Nederlanders die herdenken. Zoals die van Sandra Reemer.