Ga direct naar inhoud

Werkgeluk

21 juli 2022

Het was maart 2019 toen ik in de woonzorgorganisatie Het Laar in Tilburg de dynamische dansvoorstelling ‘Kijk in mijn ogen’ zag. Basisschoolleerlingen dansten met bewoners, zorgprofessionals genoten. Ik was daar voor de Wet op behoud van creativiteit omdat wet-houder Monique Masselink van PRA Muziektheater wilde laten zien hoe je met kunst generaties en leefwerelden kunt verbinden. Met de verbindende dansvoorstelling komt artikel 6 van de wet tot leven: 'Ik besef dat mensen opbloeien als ze zich creatief uiten en dat dit hun welzijn ten goede komt' - Waar geen woorden zijn, kan creativiteit onze gevoelens anders verwoorden. Gevoelens vinden een uitweg, gedachten krijgen de vrije loop. Ook als hij afhankelijk is van zorg blijft een patiënt vooral mens. Ik realiseer me dat creatieve kracht belangrijk is voor mensen in een kwetsbare positie. Want de taal van creatie brengt ons dichter bij onszelf en bij elkaar. Dat biedt troost en hoop, dat heelt en motiveert ons allemaal.

Welzijn

Het welzijn van mensen vervlecht zich vanaf de start van De Ridder Public Relations als een zijden draad met de meeste van mijn communicatieprojecten. Ik denk aan de regelingen en uitkeringen voor kwetsbare doelgroepen en de burgerparticipatietrajecten. Aan de erfgoed- en cultuureducatieopdrachten, want met weten waar je vandaag komt en met het aanleren van 21ste eeuwse vaardigheden kunnen we overeind blijven in de snel veranderende maatschappij.

Welzijn en werkgeluk

In de jaren dat onze wereld kreunde onder de gevolgen van COVID-19 maakte ook ik kennis met de zorgprofessionals die niet meer konden genieten zoals de verzorgenden in 2019 in Het Laar. Ik wilde meer doen dan klappen voor de zorg. Hoe blij ben ik dan ook met de nieuwe opdracht van Transvorm, het Brabantse samenwerkingsverband van organisaties in zorg en welzijn. Organisaties die voor grote uitdagingen staan: door de toenemende zorgbehoefte, veranderende zorgvraag en oplopende personeelstekorten. Ik mag vanuit communicatie een bijdrage gaan leveren aan projecten onder meer gericht op werkgeluk. Opnieuw: het welzijn van mensen.

https://transvorm.org/

https://www.wetopbehoudvancreativiteit.nl/

https://pramuziektheater.nl/projecten-in-de-zorg/kijk-in-mijn-ogen/