Ga direct naar inhoud

Veghel krijgt Jeugdcultuurfonds

6 januari 2016

Het Jeugdcultuurfonds Brabant wordt opnieuw uitgebreid. Veghel is de elfde gemeente die zich aansluit, dankzij een donatie van Lions Club Uden Ceres. Met een goede doelenactie tijdens de officiële installatie van de club is € 4.000 opgehaald. Het hele bedrag is bestemd voor het Jeugdcultuurfonds Brabant.

De vrouwen van Lions Club Uden Ceres zetten zich onder meer in voor goede doelen die te maken hebben met kinderen en armoede. € 2.500 van de donatie hebben zij bestemd voor oprichting van het Jeugdcultuurfonds Brabant Veghel. De rest van het ingezamelde bedrag wordt ook ingezet voor kunst- en cultuurbeoefening door kinderen in achterstandssituaties. Uden Ceres bekijkt de mogelijkheden om ook de gemeente Uden te laten deelnemen aan het Jeugdcultuurfonds Brabant.

De gemeente Veghel vindt kunst- en cultuurbeoefening belangrijk. Wethouder Annemieke van de Ven nam 13 december samen met vicevoorzitter Annelies Visser van het Jeugdcultuurfonds Brabant de schenking in ontvangst. Van de Ven wees erop dat de gemeente Veghel de afgelopen jaren bewust gekozen heeft niet te bezuinigingen op kunst en cultuur. “Kinderen die plezier vinden in schilderen, muziek maken of dansen, zijn gelukkige kinderen. Gelukkige kinderen zijn goed voor de maatschappij.”

In Veghel leven ongeveer 300 kinderen tussen de 4 en 18 jaar in armoede. Door de start van het Jeugdcultuurfonds Brabant Veghel is voor ieder kind uit de doelgroep dat aan kunst of cultuur wil doen € 450 per jaar beschikbaar. De donatie van de vrouwen van Lions Club Uden Ceres en de bijdrage van de gemeente Veghel van € 5.000 worden verdubbeld door provincie Noord-Brabant. Uit het landelijke Jeugdcultuurfonds komen ook middelen beschikbaar voor kinderen uit de gemeente Veghel. Hiermee is een prima fundament gelegd om met het Jeugdcultuurfonds Brabant Veghel te starten. Intermediairs uit de gemeente, zoals Jeugdzorg, maatschappelijk werk, huisartsen en leerkrachten dragen een kind voor. Het Jeugdcultuurfonds Brabant keert het benodigde geld rechtstreeks uit aan de kunst- of cultuuraanbieder. Zo kan, ook in Veghel, ieder kind muziek- of balletles volgen of bijvoorbeeld een schildercursus doen, ook als de ouders daar zelf (tijdelijk) geen geld voor hebben.

Eind 2013 nam Kunstbalie het initiatief om een provinciaal Jeugdcultuurfonds op te richten, waar gemeenten met minder dan 100.000 inwoners zich bij kunnen aansluiten. Sinds de operationele start van het fonds in september 2014 hebben de volgende gemeenten zich aangesloten: Moerdijk, Roosendaal, Heusden, Waalre, Geldrop-Mierlo, Landerd, Oss, Bernheze, Sint-Michielsgestel, Schijndel en Veghel. Deze gemeenten tellen bij elkaar zo’n 4.000 kinderen in armoede. Het Jeugdcultuurfonds Brabant is er voor de kinderen onder hen die aan actieve kunstbeoefening willen doen.