Ga direct naar inhoud

Hedendaagse kunst in middeleeuws decor

20 september 2018

Tijdens de tentoonstelling Nieuwe Combinaties laten drie beeldend kunstenaars het landschap van hun inspiratie zien in het indrukkende decor van Kasteel Heeze in Brabant. Sjaak Kooij, Gerbrand Volger en Maria Neefjes nemen de bezoekers in een middeleeuwse setting mee naar het hedendaagse Amerika, Italië, Iran en Marokko. Nieuwe Combinaties in Kasteel Heeze is de weekeinden van 6, 7, 13 en 14 oktober gratis toegankelijk. Burgemeester Paul Verhoeven van gemeente Heeze-Leende verricht op 6 oktober de feestelijke opening.

Nieuwe Combinaties gaat over uitersten in de schilderkunst: jong aanstormend talent en twee kunstenaars die al een tijd actief zijn, uiteenlopende schilderstijlen en niet te combineren landschappen. Sjaak Kooij (Amsterdam, 1982) toont werken van de stadsjungle van Detroit en het improvisatietheater van de Commedia dell' Arte. Gerbrand Volger (Wormer, 1940) neemt ons mee naar zijn geliefde Rome en Maria Neefjes (Noordwijk aan Zee, 1944) toont haar reisimpressies uit Iran, Marokko en de betoverende Medici-tuinen in Florence. En dat in de koetshuizen en de ridderzaal van een eeuwenoud Brabants kasteel.

Kasteel Heeze
De tentoonstelling in Kasteel Heeze is georganiseerd door galerie Triple A Projects uit Den Haag, die sinds 2015 kunst op bijzondere locaties exposeert. Na tentoonstellingen in onder meer Kunstfort Asperen, Fort Hoek van Holland, Buitenplaats Doornburgh aan de Vecht en Landhuis de Pauw in Wassenaar komt de organisatie nu voor het eerst naar Brabant. Kasteel Heeze – bestaande uit het middeleeuwse slot Eymerick en een in 1665 door Pieter Post gebouwd deel – is een van de laatste bewoonde kastelen in Nederland. Het kasteel is doorgaans niet vrij toegankelijk. De tentoonstelling Nieuwe Combinaties is in de koetshuizen en de ridderzaal van het middeleeuwse Eymerick, dat speciaal voor de expositie twee weekenden gratis te bezoeken is.

Tweejaarlijkse kunstmanifestatie
Nieuwe Combinaties is de start van een tweejaarlijkse kunstmanifestatie die Triple A Projects vanaf 2019 op Kasteel Heeze organiseert. Gedurende de maand oktober 2019 biedt het landgoed rondom Kasteel Heeze plaats aan een beeldenmanifestatie, tentoonstellingen, lichtkunstinstallaties en een artist-in-residence project.

Nieuwe combinaties in Kasteel Heeze, Kapelstraat 25 in Heeze, is op 6, 7, 13 en 14 oktober geopend van 13.00 tot 17.00 uur.