Ga direct naar inhoud

Wet op behoud van creativiteit

25 oktober 2018

Brabant heeft als eerste provincie een Wet op behoud van creativiteit, een manifest om het belang van creativiteit onder de aandacht te brengen en te houden. Dinsdag 23 oktober, tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, ondertekenden zo’n vijftig personen de wet. Zij onderschrijven het belang van creativiteit en slaan de handen ineen om het creatieve potentieel van iedere Brabander te bevorderen.

De Wet op behoud van creativiteit is een initiatief van Henri Swinkels, gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur van de provincie Noord-Brabant. Samen met Frits van Eerd (bedrijfsleven) en Cyrille van Bragt (onderwijs), ondertekende hij gisteren de zeven wetsartikelen als eerste.

Swinkels: "Creativiteit is de bron van vernieuwing en innovatie. Het laat je anders naar dingen kijken, onorthodoxe oplossingen verzinnen waardoor we ook complexe problemen kunnen oplossen. Het is een eigenschap waar je in alle aspecten van je leven iets aan hebt. En daarom moeten we al het mogelijke doen om creativiteit te behouden, te stimuleren en te versterken. Ik ben blij dat we daar brede steun voor hebben, en dat we met allerlei geledingen samen aan de slag gaan om dat te bewerkstelligen.”
Frits van Eerd, CEO Jumbo: “Vandaag is een prachtig initiatief van start gegaan. Dat kunnen we alleen maar omarmen."
Cyrille van Bragt, directeur MBO Helicon Helmond: “Als we in het onderwijs creativiteit nu niet omarmen, dan verliezen we onze relevantie."

De Wet op behoud van creativiteit bestaat uit zeven artikelen, in de vorm van beloftes, over onder meer het uitdragen van het belang van creativiteit, het scheppen van een omgeving die uitnodigt tot onderzoeken, experimenteren en reflecteren en volop ruimte geven aan de spelende mens.

wetopbehoudvancreativiteit.nl