Ga direct naar inhoud

Leerstoel Indisch Herinneringscentrum

8 mei 2015

Het Indisch Herinneringscentrum benoemt dr. Remco Raben tot bijzonder hoogleraar koloniale en postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Per 1 mei 2015 geeft Remco Raben als bijzonder hoogleraar voor een periode van vijf jaar invulling aan de leerstoel Indisch Herinneringscentrum.

Raben doet onderzoek naar de dekolonisatie van Nederlands-Indië/Indonesië in een langere termijn perspectief. In zijn werk legt hij verbanden tussen de koloniale en postkoloniale ontwikkeling van Indië/Indonesië en probeert hij een brug te slaan tussen de vaak gescheiden geschiedperspectieven van de verschillende bevolkingsgroepen. Hij richt zich daarbij op uiteenlopende onderwerpen als gevangenissen, mobiliteit, stedelijke ordening, recht en geweld, arbeidersorganisaties, ondernemerscultuur, democratie, onderwijs en kunst.
Tevens houdt Raben zich bezig met de politieke en culturele geschiedenis van postkoloniaal Europa, koloniaal en revolutionair geweld in Indonesië, herinneringsculturen, en niet-westerse en koloniale kunstgeschiedenis. Hij zal zich concentreren op aspecten van cultuur en herinnering in de (post)koloniale verhoudingen.
De leerstoel werd tot april 2013 met succes en onder veel waardering bekleed door mw. prof. dr. Pamela Pattynama. Raben volgt Pattynama op en draagt door onderwijs en onderzoek bij aan beter begrip van de betekenis van het koloniale verleden, de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en de nasleep hiervan.
Op deze manier wordt invulling gegeven aan het motto van het Indisch Herinneringscentrum: Geheugen voor de Toekomst.

 

[persbericht van Indisch Herinneringscentrum]