Ga direct naar inhoud

Knoop in je hersens

11 februari 2019

We waren in Musée Magritte in Brussel en dachten na over creativiteit. Hier hangt het bekende schilderij ‘La trahison des images’ (het verraad van de voorstelling), met daarop de tekst ‘Ceci n’est pas une
pipe’ (dit is geen pijp). Waarom zette de kunstenaar deze tekst onder iets wat overduidelijk een pijp is? Magritte bedoelde dat de pijp geen echte pijp is, maar een met olieverf beschilderd doek. Verwijzing naar een pijp ‘pleegt verraad’ aan het feit dat de pijp een idee is dat alleen bestaat in ons hoofd. Iemand die niet weet wat een pijp is, zal wel een met olieverf beschilderd doek zien, maar geen pijp. 

Er zijn weinig schilders die zo rationeel met je in dialoog gaan als Magritte, schreef Dirk Limburg in 2016 in het NRC. Hij houdt je een plaatje voor alsof het een spelletje is: wat klopt hier niet? Je moet een onverwachte knoop in je hersenen leggen, voor je zijn gedachtesprong kunt volgen. Heel vaak moet je op zo’n moment even glimlachen. Magritte is een intellectueel die met beelden én taal speelt.

Op de foto het werk L'Explication uit 1952.