Ga direct naar inhoud

Week van het Oorsuizen

5 februari 2024

Frankrijk, zomer 2020. Als ik uit mijn boek opkijk, zie ik vanaf het terras van het huis dat we hebben gehuurd, de zon door de bomen schitteren. Het is prachtig en stil. Totdat een geluid de stilte pijnlijk verstoort. Totdat ik erachter kom dat het geen geluid van buiten is, maar een geluid van binnen. Die zomer begon mijn tinnitus, mijn piep. 

Vandaag is eerste dag van de Week van het Oorsuizen en daarom deze post over waarom ik mijn piep als een cadeau ben gaan zien.

Piep als cadeau
Na een intense zoektocht naar oplossingen, wakker liggen uit angst voor het erger worden, concentratieproblemen, zorgen over mijn werk en bijna gek worden van het medische circuit, vond ik hoop tijdens een achtweekse mindfulnesstraining speciaal voor mensen met tinnitus. En behalve hoop vond ik rust en stilte. En daalde alle kennis van mijn jarenlange interesse in boeddhisme, meditatie en spiritualiteit af naar mijn hart. Eindelijk voelde ik wat ik dacht te snappen. Er opende zich een deur naar een mindful leven. Een leven dat ik iedereen zo gun.

Dit is waarom mindfulness nuttig kan zijn bij tinnitus:

  • mindfulness maakt een loskoppeling mogelijk tussen het horen van tinnitus en je emoties. Hierdoor leer je het oorsuizen te aanschouwen zonder er sterke negatieve emoties bij te voelen. Je leert tinnitus accepteren zoals het er is;
  • de meditatie die bij mindfulness hoort, ontspant en zorgt voor een betere balans tussen inspanning en ontspanning. Van meditatie is aangetoond dat het het herstel van je lichaam kan verbeteren en stress kan verminderen. Dit kan weer invloed hebben op de hinder die je van de tinnitus ervaart. Wanneer je uitgerust bent en een goede balans hebt tussen inspanning en ontspanning kan de tinnitus wat meer dragelijk worden;
  • mindfulness kan een vermindering geven in het ‘malen’ of piekeren. Door bewust aandacht te hebben voor andere dingen in het hier en nu, zoals je ademhaling, de omgeving of je lichaam, train je je ‘aandachtsspier’. Op deze manier kan mindfulness afleiding bieden voor tinnitus. Wanneer je veel last hebt van het oorsuizen, kun je mindfulness ter plekke toepassen om afleiding te bewerkstelligen;
  • omdat je mindfulness te allen tijde kunt toepassen, kun je een groter gevoel van controle krijgen over je tinnitus.

Na de training die ik volgde, heb ik mij laten opleiden tot mindfulnesstrainer om zo ook anderen de tools aan te reiken voor een mindful leven. Ik schreef een post over mijn introductie als mindfulnesstrainer.