Ga direct naar inhoud

Wet op behoud van creativiteit

In Brabant willen we graag dat iedereen zijn of haar aangeboren creativiteit moet kunnen benutten èn ontwikkelen. Daarom ondertekenden in 2018 partners uit bedrijfsleven, onderwijs, zorg en overheid de Wet op behoud van creativiteit, een manifest met zeven toekomstgerichte artikelen. In 2019 wordt de wet uitgevoerd. De ondertekenaars, wet-houders genoemd, organiseren diverse activiteiten die helpen om de wet in de praktijk te brengen. In juni 2021 is de Wet op behoud van creativiteit verzelfstandigd in een vereniging. De leden zetten samen de schouders onder de missie die ze samen opstartten in 2018, toen nog onder de vlag van de provincie Noord-Brabant.

Doel van de nieuwe vereniging is kennis uit te wisselen en krachten te bundeling zodat het belang van creativiteit als onmisbare vaardigheid serieuze aandacht krijgt. Want de vraagstukken in onze samenleving vragen steeds vaker om slimme, innovatieve oplossingen. Een creatieve geest biedt dan uitkomst. Tegelijkertijd staat de ontwikkeling van ons creatief vermogen onder druk, zowel in het onderwijs als in ons werkende leven. De nieuwe vereniging wil daar verandering in brengen. Uiteindelijk moet iedere Nederlander als vanzelfsprekend zijn of haar creatief vermogen ontwikkelen.

De wet op behoud van creativiteit is een initiatief van Provincie Noord-Brabant. Ilonka de Ridder-Lebon maakt van mei 2018  tot januari 2020 deel uit van het projectteam. Als communicatieadviseur geeft ze mee vorm aan de positionering van de wet, de Brabantse beweging en de toekomstbestendigheid van het gedachtengoed.

In oktober 2021 is De Ridder-Lebon door de vereniging benaderd om communicatie-ondersteuning te bieden.