Ga direct naar inhoud

studio silento

Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu, aandachtig, opmerkzaam. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger. Met mindfulness leef je bewuster en kun je beter je grenzen bewaken.

Ilonka de Ridder-Lebon

Vanaf 2021 ben ik mindfulnesstrainer, opgeleid aan De Mindfulness Academie in Amsterdam (voorheen Centrum voor Mindfulness). Onder de naam studio silento geef ik de officiële MBSR-training, ontwikkel ik specifieke trainingen voor verschillende doelgroepen, organiseer ik stiltedagen en begeleid ik personen in een 1-op-1-setting.

Waarom ik mensen de kracht van mindfulness wil laten ontdekken? Omdat mindfulness mij én de mensen om mij heen zoveel brengt en ik iedereen hetzelfde gun. Omdat ik geloof dat mindfulness de wereld gelukkiger, verdraagzamer, rustiger en liefdevoller maakt.

De oorsprong van mindfulness

Mindfulness kent zijn oorsprong in het boeddhisme. Het concept maakt deel uit van het boeddhistische pad naar verlichting. Al eeuwenlang mediteren mensen om hun opmerkzaamheid te vergroten.

De Amerikaanse wetenschapper John Kabat-Zinn kende alle voordelen van meditatie. Hij vertaalde de traditionele beoefening van mindfulness naar een seculiere (niet-religieuze) westerse aanpak en heeft daarmee een revolutie teweeggebracht in de manier waarop mensen omgaan met stress, pijn en ziekte. Als grondlegger van de Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR)-training heeft hij internationale erkenning gekregen voor zijn baanbrekende werk.

Wereldwijd volgen mensen mindfulnesstrainingen volgens het door hem ontwikkelde protocol. Inmiddels hebben talloze wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat mindfulness en MBSR in het bijzonder positieve effecten hebben voor mensen met stress, angststoornissen, depressies en slaapproblemen. Ook bij mensen zonder klachten blijkt de kwaliteit van leven aanzienlijk te verbeteren. Vandaag de dag is mindfulness dan ook volledig geaccepteerd in de wetenschappelijke westerse psychologie.

Mindfulness is een systematische aanpak om nieuwe manieren van controle en wijsheid in ons leven te ontwikkelen, gebaseerd op ons innerlijk vermogen tot ontspanning, aandacht, bewustzijn en inzicht

Jon Kabat-Zinn

8-weekse MBSR-training

Thumbnail avondrood transparant

De 8-weekse training MBSR - Mindfulness-based Stress Reduction - is een praktische training gericht op het ontwikkelen van aandacht en opmerkzaamheid. Je wordt je bewuster van je gedachten, lichamelijke reacties en emoties.

Je ontdekt een nieuwe manier van omgaan met oude patronen die je soms in de weg zitten. Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor vang je stress-prikkels eerder en beter op en kun je meer behulpzame keuzes maken.

Tijdens acht bijeenkomsten van 2,5 uur en een stiltedag doen we aandachts-oefeningen, zoals de bodyscan, bewegingsoefeningen en meditaties. Tussen de bijeenkomsten door oefen je thuis.

De resultaten

Je ervaart minder stress, piekert minder, kunt makkelijker loslaten en genieten, vaardiger met je emoties omgaan, je reageert minder primair en krijgt meer veerkracht.

Ook een mindfulnesstraining volgen?

In 2024 organiseer ik een aantal 8-weekse mindfulnesstrainingen in 's-Hertogenbosch. Speciaal voor mensen die meer rust en evenwicht willen vinden.

Meer info & aanmelden

Heb je interesse in deelname? Stuur een mailtje naar ilonka@studiosilento.nl

Of bel Ilonka: 06 51 93 57 00

Stiltedag studio silento

Zencentrum Noorderpoort
Ilonka de Ridder-Lebon

Behalve de 8-weekse trainingen, organiseer ik ook regelmatig stiltedagen.

Gun jezelf een dag in stilte. Een dag waarop je even helemaal niets hoeft te doen. De stiltedag van studio silento brengt je van denken en doen naar voelen en zijn. Verbonden in stilte, mediteren, bewegen en eten we samen.

"Hoe stiller je wordt, hoe meer je kunt horen'' - Thich Nhat Hanh

Wat kun je verwachten?
Tijdens de stiltedag begeleid ik je bij verschillende meditaties, waarbij we zitmeditaties afwisselen met loopmeditaties en mindful yoga-oefeningen. We genieten – ook in stilte – van een vegetarische lunch en er is tijd voor jezelf, om te schrijven, wandelen of rusten. Aan het einde van de dag verbreken we de stilte en delen we ervaringen. Het programma is samengesteld voor een kleine groep: er is plaats voor acht deelnemers.

Voor wie?
De stiltedagen van studio silento zijn ontstaan vanuit het programma van de 8-weekse mindfulnesstraining. Ook als je geen mindfulnesstraining volgt of hebt gevolgd maar je hebt wel (enige) ervaring met meditatie, ben je van harte welkom!

Aanmelden
Wil ook jij even ontsnappen aan de turbulente wereld waarin we leven, met al die prikkels, al die verwachtingen? Laat het mij weten via een mail naar ilonka@studiosilento.

PS: studio silento krijgt eigen website

Dagelijks heb ik baat bij mijn eigen mindfulnessbeoefening: in mijn privé-leven en in mijn werk als communicatieadviseur en -coach. In 2001 startte ik De Ridder Public Relations (DRPR), mijn eigen communicatieadviesbureau. Vanuit deze onderneming bouw ik aan studio silento. Nu 'leent' de studio ruimte op de website van DRPR, in 2023 lanceer ik een site die helemaal in het teken staat van mindfulness.

Wil je mij alvast iets beter leren kennen? Lees dan mijn verhaal dat ik in 2021 schreef.

Vergoeding mindfulnesstraining

Logo VMBN

Ik ben geregistreerd bij de beroepsvereniging VMBN, met een categorie 1 certificering en sta ingeschreven in het Mindfulness Register. Dat bekent voor deelnemers dat zij bij sommige zorgverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering aanspraak kunnen maken op een vergoeding van (een deel van) de kosten van een mindfulnesstraining.

Mindful leven en werken met:

Logo studio silento